Partnerország

Sajtótájékoztatón jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese és Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete, hogy a 2019-es OMÉK partnerországa Marokkó lesz.

A bejelentésen elhangzott, hogy Marokkó az afrikai országokkal fenntartott magyar kapcsolatok sarokkövének is tekinthető, különösen a mezőgazdasági termelés, a kutatás és az oktatás területén fennálló, megbecsült helyzeténél fogva. Az agrár-külkereskedelem az egyik kiemelt területe a két ország közötti kétoldalú együttműködésnek, és ez remélhetőleg csak fokozódik a vásári jelenlét által.

A megjelenéssel kapcsolatban a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete, Karima Kabbaj elmondta: Marokkó 2008-ban indította el Zöld Stratégiáját, amellyel a mezőgazdaság az egyik legnagyobb munkahely-szolgáltatóvá vált, és 10 év alatt 7,3%-ról 17,3%-ra nőtt az ágazat kibocsátása az országban. A nagykövet asszony szerint a vásár látogatói megismerhetik majd az ország gasztronómiai különlegességeit, például az olívaolajat vagy a halászati termékeket, de kulturális programokkal is készülnek majd. 

Agriculture in Morocco

 

Kiállító

Termék

CAP AGRO

Olivabogyó, gránátalma, dinnye, bogyós gyümölcsök

Delassus SA

vegyes színű koktélparadicsom

AmeEFR

eper-málna-áfonya-szeder

Clementina SARL

Citrusok

Regional Department of Agriculture

zöldségek (paradicsom, paprika,zöldbab stb.)

Regional Directorate of Agriculture of Beni Mellai Khénifra Morocco

narancs, alma, gránátalma, mandula, chili, kaktusz

The Regionale Directorate Of Agriculture of Marrakesh Safi

oliva olaj, argán olaj, gyógy- és fűszernövények

Les Domaines Export

zöldség és gyümölcs

Regionale Directorate Of Agriculture of Fes Meknes